❤️श्री श्यामा श्याम❤️

 
❤️श्री श्यामा श्याम❤️
Diese Stamp wurde 2 verwendet.
नवल रसिक पिय एक मन एक हीय, एकै बात है सुहाती दुहुँनी के मन कौ | एक वैस एक जोर एक से भूषण पट, एक सी छबीली छबी राजति है तन कौं || रूप ही के रंग भीने लोचन चकोर किन्हें, एकै संग चाहैं ऐसैं जैसे मीन वन कौं | 'हित ध्रुव' रसिक सीरोमनि जुगल बिनु, आली को निवाहै एक रस प्रेम पन कौं || श्री ध्रुवदास, बयालीस लीला,श्रृंगार शत 2 (40) नित्य नवीन रसिक प्रिया-प्रियतम अद्वय युगल हैं | उनके तन-मन एक हैं और दोनों की रुचियां एवं प्रियता भी सदैव एक ही रहती है | यह अभिन्न जोरी सदा सम वयस है | इनके वस्त्र आभूषण भी एक से ही रहते हैं | इनके श्री अंगों की छबीली छटा भी नित्य एक जैसी ही हैं | इन्होंने रूप-दर्शन के आनन्द में भीगे हुए अपने नेत्रों को चकोर बना रखा है | जल और मीन की भाँति ये सदा एक साथ ही रहना चाहते हैं | श्री हित ध्रुवदास जी कहते हैं हे सखी ! रसिक शेखर युगल के बिना इस एकरस प्रेम व्रत का कौन निर्वाह कर सकता है ? || “Naval rasik piy ek man ek heey” Ever-new Divine couple Shri Radha and Krishn are non-different from each other. Both have one mind and heart. “Ekai baat hai suhaati duhuni ke man kau” Both have the same interests and relish the same nectar. “Ek vais ek jor ek se bhooshan pat” Both have similar age, wear similar kinds of ornaments, similar kind of clothes. “Ek si chhabili chhabi raajati hai tan kau” Both display similar kind of form and glimpses. “Roop hi ke rang bhine lochan chakor kinhen” Both are Chakor birds (a bird which constantly looks at the moon) for each other's moon-like faces. “Ekai sang chaahain aisain jaise meen van kau” Both are like fish and water for each other. Just like fish cannot stay without water, in a similar way both of them wants to stay together. ‘Hit Dhruv’ rasik siromani jugal binu, Shri Hita Dhruvdas says, "O sakhi, Without the grace of the Divine Couple (who are crest jewel among all Rasiks) “Aali ko nivaahai ek ras prem pan kau” How will your desire (of single-minded devotion of Nitya Vihar) ever be fulfilled? - Shri Dhruvdas, Byalees Leela, Shringar Shat 2 (40)
Tags:
 
shwetashweta
die hochgeladen wurde von: shwetashweta

Dieses Bild bewerten:

  • Aktuelle Bewertung: 5.0/5 Sternen.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

1 Abstimmen.